12.9.17

ПОЇДЕ В НАЙБІЛЬШІ БІБЛІОТЕКИ СВІТУ: В ЕСТОНІЇ ПОЧАЛИ ДРУКУВАТИ УКРАЇНСЬКУ "КНИГУ ДОБРА"

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна,
вже були обговорення щодо передачі накладу до Ватикану
Унікальну "Книгу добра" із саморобного паперу виготовляють українці в Естонії. Ідея її створення народилася на Прикарпатті. Ініціатори запросили дорослих і дітей з усієї України надсилати свої історії про добрі справи та ілюстрації до них. Із сотень отриманих розповідей вибрали 50 найкращих, які й увійшли до рукопису. Тепер його на старовинних верстатах друкують у Центрі української культури в Таллінні.


Першою з-під старовинного верстата з'являється історія Марка Тищука з Соледара, що на Донеччині. Хлопчик 




розповів про те, як незнайомий український солдат подарував йому набір олівців. Ця розповідь особливо зворушила 



мешканця Таллінна Марко Памееса: "Мені сподобалася ця історія. Дуже цікаво вийшло, тому що мене звуть Марко, 



а цю історію написав Марк. І тому мені запам'яталася ця історія".


Друкують книгу на незвичайному папері. Його виготовляють з бавовни і трав, зібраних у тих регіонах, звідки надійшли історії про добро. "Цей черпаний папір, якщо зроблений з відповідних матеріалів – це одяг, бавовна, льон і так далі, з джинсів робимо – і цей папір зберігається до тисячі років", – пояснює керівник Центру української культури в Таллінні Анатолій Лютюк.
На кожну сторінку створюється окреме кліше, ретельно виведене каліграфічним почерком. Є й інші складності. "Це прес, який може друкувати тільки одним кольором за один раз. Тобто, якщо в нас є три кольори, значить ми маємо один раз надрукувати, помити фарбу, потім ще раз", – каже Нестор Лютюк.
Свої історії для "Книги добра" надіслали сотні людей з різних регіонів України. З них журі обирало найкращі. Надруковані примірники планують передати у найбільші бібліотеки світу. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, вже були обговорення щодо передачі накладу до Ватикану.
"В нас було велике журі в складі 25 чоловік, котре Марія Матіос очолювала. Драч, Олесь Янчук, Ірма Вітовська і ще багато людей відомих з України, котрі приймали участь. І вони, перечитуючи історії, ставили свої оціночки", – хизується співорганізатор проекту Василь Вишиванюк.
Наклад Книги добра – обмежений. Надрукують лише сотню примірників.
Ольга Рега, Владислав Семенкович, "5 канал"