4.4.17

№53 «Добро навколо нас»

           Добро… Що таке добро? Кожен розуміє це слово по-різному, але що ж воно по-справжньому означає?
На мою думку, - це взаємодопомога, взаємопідтримка та співчуття. Проте в наш час дуже важко знайти людину, яка є безкорисливою у своїх намірах та вчинках, яку можна дійсно назвати багатою на такий дорогоцінний ресурс як доброта…та все ж, такі люди існують. Вони поряд з нами. Це люди, які не прагнуть, щоб про їхнє милосердя знали інші. Одні з них діляться своїми не над-то високими прибутками з військовими на сході, інші – допомагають нужденним, яких так багато на вулицях нашої країни.
То чи кожне таке милосердя є добром? Нещодавно я про це задумався. Ось яку історію розповіла мені мама. Недалеко від установи, в якій вона працює, дуже часто в інвалідному візочку сидить дідусь і просить милостиню. У нього немає ніг, його привозять туди і залишають, повз нього проходять люди, тисячі людей, кидають гроші, навіть не дивлячись на дідуся, не бачачи його очей. Моя мама була однією з них, з ось цих людей, та одного разу, коли вона купила нам, своїм дітям, цукерки, ідучи повз нього, вона поставила йому кілька цукерок. Очі дідуся наповнилися слізьми, він тремтячими руками швидко-швидко став їх розгортати і запихати собі до рота, ніби боявся, щоб хтось їх не забрав. Наче в той момент він отримав якусь частинку колишнього, давно забутого ним життя.
Ця людина, випрошуючи гроші, нічого не могла собі купити. Вона є знаряддям в руках інших людей. То чи є добром таке милосердя?
Люди, будьте Людьми. Не проходьте байдуже один повз одного. Умійте бачити. Умійте чути. Робіть Добро, а не робіть вигляд, що ви його робите, бо справжнє добро те, що в середині, а не те, що напоказ…

Олександр Гойсан