4.4.17

№4 «Історія Добра»

Я зробила оленятка заради маленького хлопчика. Заради того, щоб він, виходячи з під’їзду багатоквартирного будинку, бачив миле створіння і посміхався. Радів веселому погляду оленятка, квіточкам на клумбі та яскравим червоним з білими цяточками грибочкам, які розташувалися біля оленятка. Просто радів! Мені так цього хотілося! Бо цьому хлопчику в житті доводилося прикладати набагато більше зусиль для освоєння якихось простих для інших діточок дій. У малесенького такого красивого і привітного хлопчика була інвалідність…   
А потім я тішилася, коли інша малеча зупинялася біля оленятка. Сміялися, вказуючи своїми маленькими пальчиками: «Мамусю, дивись – Олешка!».
 Так і стояв Олешка усе літо посеред квітів і дивився своїми великими блакитними оченятами на перехожих. І здавалося злегка грайливо кивав своїми малесенькими ріжками гомінливим дітлахам.
А наприкінці літа юрба хлопчаків-підлітків палками розбили Олешку… Його голівка лежала у траві за декілька метрів і блакитні сумні очки ніби запитували: «Навіщо?».
Маленька дівчинка із сусіднього під’їзду заплакала: «Мамусю, нашого Олешку зламали!..».
Я підіймала із землі куценького хвостика, шийку і думала: «Невже оті хлопчаки-підлітки відчували радість від скоєного? То може це вони хворі, з поламаними душами і спотвореними серцями?».
… Скоро настане весна. Сніг, перетворившись у воду, напоїть землю вологою. А сонечко зігріє своїм теплом. Бо воно завжди зігріває все і всіх навколо, незважаючи на те, хто ти – травинка чи тваринка, людина з благородним і добрим серцем, чи з червивою душею.
Я вилікую Олешку – і його поламану ніжку, і хвостика. Зафарбую рани на його тільці. Щоб він знову посміхався маленькому хлопчику з привітним і чистим серцем. Щоб дівчинка із сусіднього під’їзду зраділа: «Наш Олешка повернувся!»                                                                        


 Людмила Снітко, м. Кременчук, Полтавської обл.