4.4.17

№8 «Сучасні пріоритети»


Світ в якому ми живемо постійно змінюється, рухається вперед, вдосконалюється. Тепер ми можемо спілкуватись з тими, хто знаходиться на іншому краю світу, подорожувати не виходячи з дому, ставати учасником цікавих міжнародних дослідів і проектів. Ми частина всесвітньої мережі! Чи лише комахи, що заплутались у павутинні соціальних мереж?  Кожного дня ми бачимо людей, що живуть активним життям у Instagram, Facebook, Twitter. Багато яскравих фото їжі, ніг, котиків, пости про чуйність, людяність, взаємодопомогу. І все це не відриваючись від екранів.
Але ось юнак, років 20, підсковзнувся, впав, телефон розлетівся по частинам. Він забився, не може встати. А що роблять друзі? Селфі! Хештег «Лажа», хештег «Лузер», хештег «Невдаха».
Поруч проходить жінка трохи за тридцять с неповнолітнім сином. Видно, що вони поспішають по справам. Чому саме вона? Але вона зупинилась і допомогла хлопцеві підвестись, а її син зібрав частини телефону та дуже радів з того, що екран смартфону не пошкоджено. Жінка дістала серветки та струсила одяг хлопця. Він був трохи наляканий і ошелешений, бо він очікував допомоги від друзів, які ставлять йому лайки, від фоловерів, але не від сторонньої людини. В очах хлопця блиснула надія та розуміння того, що життя існує і поза соціальних мереж. І саме там тече справжнє життя зі справжніми людьми.
А жінка лише посміхнулась хлопцю, побажала бути обережним і пішла далі. Для неї це не було надзвичайною подією. Бо вона зростала серед реальних людей, а не серед підписників, вона зростала у світі людяності та співчуття. І мене вона намагається виховати так само. Бо це моя мама! У цій ситуації вона зраділа, що хлопець не забився, а я тому, що не розбився телефон… То що ж важливіше?
Це наштовхнуло мене на розуміння її слів: «Стався до людей так, як хочеш, щоб вони ставились до тебе.» Що я хочу: лайків чи друзів?

Я хочу, щоб в світі стало більше добра та теплих і щирих стосунків у людяному, а не електронному світі. Тож давайте почнемо з себе і зі своїх вчинків, бо ми майбутнє своєї країни і всього світу.
Ілля Шаповал, м. Харків