4.4.17

№21 «Історія Добра»

У  невеличкому селищі в Україні жила звичайна сім’я Рудаківських, яка зовсім відрізнялась від інших.Тут зростала десятирічна дівчинка Катруся з своїм найкращим другом - песиком Промінчиком. В школі навчалась на відмінно,була оптимістичною і любила фантазувати, завжди допомагала мамі по господарстві, але найбільше любила проводити час з Промінчиком.
На безтурботне і радісне життя ступила грізним кроком вона Війна…Майже всі люди виїхали з селища -з край небезпечної зони. Проте сімя Рудаківських не мала такої змоги Минали тижні Кожен день повторювався тими самими подіями. Обстріли,заряди, кулемети. Жили вони в підвалі, адже тільки там можна сподіватись вижити. Ночами не досипали, шум пострілів завзято робив свою справу. Одного весняного дня сталось найгірше - заряд потрапив в будинок Рудаківських. Руїни звалились на батьків Катрусі, вони безпощадно загинули. Катруся з Промінчиком завдяки щасливому збігу обставин вижили. Українські військові цю зону не використовували, була дуже велика загроза так, як вороги обстрілювали її з особливо несамовитою жагою. Волонтери не мали причини туди заїжджати, всі виїхали, а заради однієї родини ніхто не зважувався ризикувати своїм життям. Катруся болісно і водночас відчайдушно пережила втрату батьків. Вона на свій юний вік вже усвідомлювала всі події навколо . Тепер для неї люди - це зло. Єдиною втіхою для Каті був Промінчик.
В іншому куточку України під мирним небом над головою жив  Андрій. Йому було двадцять шість, але дружини і дітей не мав. Андрій був власником іграшкового магазину,  де іграшки робились власноруч з любовю. Війна не оминула його стороною . Андрій допомагав людям, які потребували допомоги на територіях військових дій . Він ніколи не називав свого імені  і нікому не розповідав про свої справи, навіть найріднішим людям . Андрій називав  себе «чарівником добра». Одного червневого дня він навідався в селище, де проживала Катруся . Йому це місце здавалось безлюдним. Душевна тривога не покидала його і він вирішив ще трохи почекати.
Днина була сонячна, а обстрілів і не чути, тому Катруся вирішила погуляти. Визирнувши за рогу будинку вона побачила незнайомця(Андрія). Дівчинка не звикла бачити людей і не бажала цього, вона знала люди- це зло. І ось їхні погляди зустрілись. Катя настільки розгубилась, що стояла на місці і дивилась на нього . Щось у ньому було добре, чудесне, приємне . Він промовив:
-Я чарівник добра, а тебе як звуть?
-Я.. я.. я Катруся,- сором’язливо сказала дівчинка.
Андрій здивувався, що маленька дівчинка робить в глушині війни. Вона не знала, хто він і звідки, але серце підказувало їй, що чарівнику добра можна довіритись. Промінчик радісно дивився на незнайомця. Йому, напевне, також здавалось, що Андрій хороша людина.
Андрій часто навідувався до Катрусі і Промінчика, привозив різні продукти, іграшки, спілкувався з ними . Одного дня Андрій, як завжди, приїхав до дівчинки і песика . Він вийшов з машини тримаючи в руках пакунки. Та, зайшовши в будинок, пакети вмить випали з рук . Від побаченого кров в жилах охолонула . Катруся плачучи лежала і тримала в руках стікаючого кровю Промінчика . Андрій не роздумуючи побіг в машину і взяв аптечку . Він знав основи ветеринарної медицини, тому вирішив оперувати Промінчика самостійно. До лікарні вони не встигнуть доїхати. Чарівник добра розумів,що якщо Промінчика не буде, то світ для Катрусі зникне . Тому найбільше, що він  зараз хоче - врятувати песика . Операція тривала дві години, весь цей час Катруся плакала. Після смерті батьків вона вже не уявляла, що знову може когось втратити . Проте бувають ж на землі дива .І ось таке диво сталось . Промінчик вижив, хоч і пройшов тяжку реабілітацію. Пізніше Катруся розповіла Андрію, як все це сталось. Коли почався обстріл, вона з Промінчиком хутко побігли в підвал. Заряд падав просто на неї, але Промінчик заступив її . Голосно заскавулів і в крові упав додолу…
Після цього випадку Андрій, Катруся і Промінчик зблизились . Згодом хлопець забрав Катрусю і її друга  до себе . Вони стали однією сім’єю . Давні жахіття війни стали забуватись . Андрій продовжував робити добрі справи, але тепер у нього були вже   два помічники. 

Софія Тряско, с. Шевченкове Долинського р-н.